Tekil Mesaj gösterimi

Alt 19-06-2010, 12:18   #2 (permalink)
Twister
Bodybuilding Extraordinaire

Tecrübe Puanı: 10 Twister is on a distinguished road

Öncelikle, program oluştururken en önemli kıstas, vücut seviyen. Seviyene göre program hazırlarsan daha çok verim alırsın.Seviyenin ne olduğunu, nerelerde geri kalıp, nerelerde önde olduğunu fotoğraf paylaşarak değerlendirmeye sunabilir ve bu sayede daha iyi öneriler alabilirsin. Ezbere iş yapmak çok kolay, ama getirisi üzerinde düşünmek lazım. Salondaki hocalardan çok fazla medet ummuyorum ben, çünkü çoğu ezbere iş yapıyor. Kendimden örnek vereyim hemen: bir süre önce askerden döndüm ve yaklaşık 20 kilo verdim askerliğim süresince. Askere gitmeden önce, uzun bir süre boyunca elime hiçbir ağırlık almamıştım, sporla alakam olmamıştı gerek iş hayatı gerekse kişisel sebeplerden ötürü. Yeniden sporla eskisi gibi olmak ve kaybettiklerimi zamanla kazanmak için yaz mevsiminin ilk günü eskiden gittiğim salona başladım. Salondaki sözde hocaya, askerlikte ciddi miktarda yağ ve kas kaybettiğimi, öncesinde ise uzun süre spor yapmadığımı ve bu yüzden de öncelikle bir süre adaptasyon programı uygulayacağımı, ardından da hazırlayacağım programı uygulayacağımı söyledim daha ilk gün. Adam ikinci idmana gittiğimde, sana haftada dört gün geleceksen şöyle ağır bir program yazayım mı, çalışır mısın diye sorunca ben onun sözde hoca olduğunu bir kez daha anladım ve program kartını, o programın neye benzediğine bakmanın dışında bir daha elime almadım. İstisnalar haricinde, birçok hocanın yaptığı şeydir ilk gittiğin gün ölçülerini alıp, şöyle bir vücudun genel durumuna bakıp, salondaki hemen herkese yazdığı programın bir kopyasını yazıp, eline vermek. İşte bu yüzden salondaki hocaların -hepsi değil, istisnalar mutlaka oluyor- ilgisizce bakıp da özensizce yazdıkları programlardan medet umulmaması, uygulamaya başlamadan önce araştırma yapılmasından yanayım. Özellikle de Ersin'in forumda paylaştığı onlarca makaleyi birkaç kez okumuş olduktan sonra bu fikrim iyice sabitleşti.

Programına gelince, görünüşe göre, aynı hafta içinde sırt, göğüs, omuz, arka kol ve pazu bölgelerini ikişer kez çalıştıracaksın. Makaleleri okuduktan sonra, kaslara yeterli dinlenme süresinin tanınması konusunda daha hassas davranılması gerektiğine karar verdim. Bu yüzden aynı hafta içinde üst vücut bölgelerinin ikişer kez çalıştırılmaması daha doğru, daha verimli olur. Programını, kas gruplarını 5-6 günde bir çalıştıracak şekilde düzenlersen daha iyi sonuç alırsın diye düşünüyorum.